Čo už vieme! | |
![]() | |
![]() 1. Mýty o pive2. Pivo a zdravie3. Podávanie piva4.Čo sa skrýva v pohari piva5.Domáce pivo( recept)6. Obsahová štrukúra piva
7. Vplyv piva na ľudský organizmus
1. Mýty o piveMýtus č. 1: Z piva rastie bruchoTakzvaný pivný pupok, presnejšie veľké brucho vznikajúce vraj ako dôsledok nadmernej konzumácie piva, je iba mýtom. Samotný "pivný mozoľ" u mužov v strednom veku nemá s pitím piva nič spoločné. Tvrdí to Zväz rakúskych pivovarov a poukazuje pritom na to, že polliter dobrého chmeľového moku má menej kalórií ako dva poháre ovocného jogurtu. "Ľudia, dbajúci o svoju líniu, sa preto nemusia obávať, že pitím piva priberú. Naopak v konzumovaní piva môžu objaviť mnohé zdravotné prednosti," uvádza sa vo vyhlásení pivovarov. Pivo vykazuje dokonca menej energie ako mlieko, hroznová šťava, víno a sladené nealkoholické nápoje. Pivo však spôsobuje lepšie trávenie a muži si radi k pivu doprajú dobré, neraz však tučné jedlo. Spolu s nedostatkom pohybu si blahobytný výzor spôsobujú sami. Ale ak si dáte pohár piva po bicyklovej túre, či aspoň príjemnej prechádzke, urobíte svojmu telu dobre. Len si k tomu nedávajte čipsy či slaninový chlieb. Mýtus č. 2: Stupňovitosť = percentuálny obsah alkoholuOznačenie 10% alebo 12% znamená pôvodný obsah extraktívnych látok sladu v mladine pred začiatkom kvasenia a nie percento alkoholu. Počas kvasenia prekvášajú kvasnice cukornaté látky na výsledný alkohol a CO2, pričom vzniká teplo. Tento biologický proces je popísany v tzv. Ballingovej rovnici. Teda 12% pivo obsahuje približne 5 % (objemových) alkoholu, 10% svetlé pivo približne 4 % (objemové) alkoholu. Mýtus č. 3: Existujú kyslé a zásadité piváNie je možné vyrobiť zásadité pivo, chémia je v tomto neúprosná. Pravdou je, že všetky pivá sú kyslé, avšak s rozličnou úrovňou pH. Chuťový vnem po napití u tzv. europív je, že sa tieto pivá javia ako kyslé – ich pH je v rozpätí 4,2 až 4,3. Oproti tomu Pilsner Urquell má pH 4,6, čo v kombinácii s vysokým obsahom horkých látok vyvoláva dojem zásaditej chuti. Mýtus č. 4: Pri výrobe piva sa využívajú umelé náhradyZ hľadiska obsahu tzv. cudzorodých látok a chemických rezíduí, ktorými nás ohrozuje znečistené životné prostredie, patrí pivo k najzdravším nápojom. Výroba piva predstavuje v mnohých smeroch vlastne dekontaminačnú technológiu, ktorej výsledkom je skutočnosť, že hotový výrobok obsahuje menej škodlivých látok, než použité suroviny vrátane vody! Mýtus č. 5: Na výrobu piva je nevyhnutne potrebný miestny zdroj vody, ktorý má špeciálne parametreVoda sa vyskytuje v rôznej tvrdosti a obsahuje rôzne minerálne látky a soli. Pre výrobu piva plzenského typu je ideálna voda mäkká. V minulosti bol sládok odkázaný výlučne na kvalitu miestnej vody. V súčasnej dobe však už môžeme vďaka moderným technológiám z veľkej časti množstvo minerálov a solí vo vode upravovať na požadované parametre.
2. Pivo a zdraviePivo je nízkoalkoholický penivý nápoj vyrobený z vody, sladu a chmeľu. Právom ho zaraďujeme medzi potraviny, pretože obsahuje všetko to, čo naše telo potrebuje: vodu, sacharidy, bielkoviny, vitamíny, biogénne prvky a biologicky dôležité látky. Pivo je teda nielen nápojom dobrej chuti, ale pre svoju hodnotu v miernom množstve aj vhodným doplnkom výživy.
Alkohol v pive – obsah alkoholu v pive je oproti iným alkoholickým nápojom nízky. V takýchto koncentráciách a pri umiernenom pití znižuje stres, podporuje krvný obeh, znižuje riziko srdcových ochorení a znižuje krvný tlak. Voda – vysoký obsah vody (približne 92 %) oproti iným alkoholickým nápojom účinne tíši smäd. Vyšší obsah vody v pive zabraňuje dehydratácii organizmu. Horké chmeľové látky – na človeka majú upokojujúci vplyv. Ďalej podporujú vylučovanie žlče, čím priaznivo ovplyvňujú trávenie. Pôsobia dokonca proti vzniku osteoporózy. Sacharidy – pivo neobsahuje tuky a predsa je vďaka sacharidom zdrojom energie. Je veľmi ľahko stráviteľné. Fyziologická vyváženosť piva spôsobuje, že obsiahnuté látky sa v ľudskom organizme zužitkujú bez vedľajších premien ľahko a rýchlo. Pivo je v podstate izotonickým nápojom, má zhruba rovnaký osmotický tlak ako krv. Oxid uhličitý – pivo je nápoj obsahujúci prirodzene vzniknutý oxid uhličitý. Ten prekrvuje ústnu sliznicu, zvyšuje tvorbu slín a povzbudzuje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku. Vitamíny – pivo je dôležitým zdrojom vitamínov. Obsiahnuté vitamíny prevažne patria do skupiny B. Jedná sa hlavne o niacín, pantoténovú kyselinu, pyridoxín, riboflavín, kyselinu listovú, tiamín a biotín. Jeden liter piva obsahuje v priemere približne 200 mg biologicky aktívnych látok. Minerálne látky – pivo obsahuje relatívne málo sodíka. Pomer sodíka ku draslíku je 1 : 10, čo priaznivo vplýva na krvný tlak. Priaznivý pomer vápnika ku horčíku (1 : 3) pôsobí proti vzniku žlčových a močových kameňov. Nezanedbateľný je aj obsah zinku, železa, fluóru, medi a kremíka. Balastné látky – balastné látky v pive napomáhajú tráveniu. Jedná sa o rastlinné neškrobové látky a lignín. Pôsobia proti tvorbe ľadvinových kameňov. Polyfenoly – pivo obsahuje polyfenoly, ktoré majú kladný vplyv na činnosť srdca, tráviaceho traktu, zrážanlivosť krvi. Povzbudzujú trávenie a zlepšujú videnie. Ako lapače radikálov majú antikarcinogénne účinky. Cudzorodé látky – pivo patrí z hľadiska cudzorodých látok k najzdravším potravinám. Vďačí za to svojmu výrobnému postupu, ktorý je v podstate dekontaminačnou technológiou. Predpokladom zdravého pôsobenia piva na ľudský organizmus je však jeho primeraná spotreba. 3. Podávanie pivaPivo by malo byť ideálne podávané v čistom, chladnom pohári, s logom smerom k spotrebiteľovi, položené na obrúsku alebo podpivníku. Logo piva na pohári a podpivníku by malo byť v súlade s podávanou značkou piva. Čapovanie piva z pípyKrok 1 – opláchneme pohár studenou vodou, aby bol čistý, chladný a mokrý. Pohár držíme pod uhlom 45°, kohútik pípy potiahneme dopredu a začneme čapovať. Pivo má byť načapované na jeden raz, stekajúc po stene pohára tak, aby sa zabránilo zlomeniu prúdu piva. Kolmé, alebo prerušované čapovanie môže spôsobiť nedostatok ostrosti piva a znehodnotiť kvalitu jeho peny. Zlomený tok zvyčajne končieva neslávnou, tzv. karfiolovou penou. Nalievanie piva z fľašeKrok 1 – opatrne otvoríme fľašu, dávame pozor, aby sme s ňou netriasli. Otvárače fliaš udržujeme v dobrom stave, pretože chybné otvárače môžu fľašu poškodiť a odštiepiť kúsok skla. Rovnako, ako pri čapovaní piva z pípy, aj v tomto prípade je základom začať s čistým, chladným pohárom, opláchnutým pod studenou vodou po dobu najmenej 5 sekúnd. Fľašu držíme pod uhlom 45° a pohár takmer horizontálne. Pivo nalievame po stene pohára približne do jeho polovice. Takýmto postupom zabezpečíme, že pivo si uchová svoju dokonalú arómu a ideálnu penivosť.
4. Čo sa skrýva v pohari piva Pivo je najstarší varený nápoj, ktorý človek vynašiel. Jeho objav sa stráca v hĺbke tisícročí a začína takmer vtedy, keď človek objavil výrobu potravín a začal si pestovať prvé obilniny pre svoje potreby.
5. Domáce pivoPivo je akýkoľvek kvasený nápoj vyrobený zo sladového obilia a dochutený chmeľom.
Je starý ako naša civilizácia. Je starši ako víno ba vraj starší ako chlieb. Jeho vek sa odhaduje na 10 tisíc rokov a dokázatelne sa varil už v období okolo roku 4000 pred n.l. ↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓▬↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓▬↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓▬↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓▬↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓▬↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
Potrebujeme 60 dg jačmeňa, ktorý dobre umyjeme, mokrý prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme 3 dni naklíčiť. Použitá literatúra: 6. Obsahová štruktúra piva![]() Po absolvovaní tejto prednášky budú študenti schopní samostatnej degustácie a odborného zhodnotenia danej vzorky. Pivo je nízkoalkoholický nápoj pripravený kvasením z vody, sladu a chmeľu. Podľa farby sa rozlišuje svetlé a tmavé, podľa chuti sladké a horké, podľa množstva alkoholu slabé a silné, podľa množstva extraktu ťažké a ľahké, podľa času čapovania čapované a ležiak, podľa obalov sudové a fľaškové, plechovkové a cisternové. Podľa hmotnostných percent pôvodnej mladiny - tzv. stupňovitosti sa u nás vyrába 4%, 7%, 8%, 10% svetlé i tmavé pivo čapované, 11% svetlý ležiak, 12% svetlý aj tmavý ležiak, 13%, 14%, 16% a 20% špeciálne pivo.
Chemické zloženie piva kolíše podľa typu piva, v podstate závisí od skladby sypania sladu, prípade surogátov, stupňovitosti pôvodnej mladiny a stupňa prekvasenia. Na akosť piva vplývajú predovšetkým hlavné produkty kvasenia - etanol a CO2. Zvyšok neskvaseného extraktu má byť primeraný typu piva, príliš veľký zhoršuje akosť nápoja. Pivo obsahuje aj malé množstvo vyšších prchavých alkoholov, aldehydov, organických kyselín, esterov a niektorých ďalších látok. Pri zmyslových skúškach sa posudzuje farba a priezračnosť, pevnosť a stálosť peny, chuť a vôňa. Už v dávnej minulosti bolo zdravšie piť pivo ako vodu, a to hlavne z dôvodu, že voda v pive je prevarená, a tým aj zdravšia ako voda priamo z vodných zdrojov. Práve vysoký obsah vody v pive (až 93 %) oproti iným alkoholickým nápojom umožňuje pivu na rozdieľ od nich účinne hasiť smäd. Pivá varené týmto spôsobom patria k tzv. isotonickým nápojom. Všetkých 15 pivovarov na Slovensku varí pivo týmto klasickým spôsobom. Pivo je jediným nápojom, ktorý obsahuje horké chmeľové látky. Práve táto príjemná a unikátna horkastá chuť nielenže nabáda k ďalšiemu pitiu, ale zároveň podporuje trávenie a znižuje stres. Pivo sa konzumuje neúplne prekvasené, úplným prekvasením by sa poškodili jeho chuťové vlastnosti. Je obľúbeným nápojom hlavne pre špecifickú chuť a schopnosť hasiť smäd. Má aj výživnú hodnotu, obsahuje rozpustené a ľahko rezervovateľné extraktívne látky - sacharidy, dusíkaté látky, a alkohol, z minerálnych látok fosforečnany a CO2, ktorý pôsobí v zažívacej sústave na sekréciu žlče a trávenie, dextríny a vyššie molekulárne bielkoviny, ktoré podporujú dokonalejšiu látkovú premenu. Z vitamínov hlavne vitamíny B-komplexu, ktorých obsah veľmi kolíše a môže kryť 10-35% potreby dospelého človeka. Pivo je dôležitým zdrojom vitamínov, obsahuje vitamín B, niacin, pan-thothenovú kyselinu, pyridoxin, ryboflavin, kyselinu listovú, thiamin a biotin. Tieto látky sú pre zdravie veľmi prospešné, napr. pre zdravý rast kože, čistú a zdravú pleť a podporujú tiež rast vlasov. Dôležitý je tiež fakt, že pivo neobsahuje tuky a aj napriek tomu je vďaka sacharidom zdrojom energie. Výhodou je tiež ľahká stráviteľnosť. Chmeľové látky v pive však nielenže podporujú trávenie, ale povzbudzujú tiež chuť k jedlu. Od piva, pri striedmom pití, sa netĺstne; tlstne sa od väčšieho príjmu potravín následkom povzbudenia chuti k jedlu. Pivo vďaka obsahu alfakyselín má tiež antibakteriálne vlastnosti. Výskumom sa dokázalo, ze alfakyseliny pôsobia proti vzniku osteoporózy. Pivo obsahuje anthokyanogeny a polyfenoly, ktoré majú priaznivy vplyv na činnosti srdca, tráviaceho traktu, zrážanlivosť krvi. Pitie piva v malých dávkach zlepšuje videnie, a má liez antikarcinogénne účinky. Pivo všeobecné urýchľuje látkovu výmenu v organizme a spôsobuje omladzovanie buniek. Pre prečistenie obličiek a pečene a pre celkové vymytie škodlivých látok z organizmu je vhodné svetlé pivo s väčším obsahom chmeľových látok. zdroj: www.kamnapivo.sk
7. Vplyv piva na ľudský organizmusZ hľadiska výživnej hodnoty môžeme kľudne považovať piva za plnoprávnu potravinu. Túto skutočnosť často "narúša" obsah alkoholu, ktorý má za následok časté zneužívanie tohto božského nápoja za účelom dosiahnutia obľúbeného pocitu opojenia.
Aj napriek tomu je však pivo veľkou zásobárňou aminokyselín, potrebných na stavbu bielkovín v tele, má veľkú kalorickú hodnotu a preto môže slúžiť ako zdroj energie, ktorá sa v tele rýchlo uvoľňuje. Ďalej obsahuje množstvo vitamínov, prevažne zložiek B-komplexu, obsahuje aj veľké množstvo minerálnych ióntov a dokáže rýchlo dodať telu chýbajúce soli vylúčené potom a močom. Podporuje trávenie, doporučuje sa pri podvýžive, v rekonvalescencii, pri telesnej vyčerpanosti a podľa najnovších výskumov pomáha regenerovaťpoškoďenú pečeň. Svojim obsahom estrogénov má priaznivý vplyv na pohlavnú hormonálnu činnosť a na celkový metabolizmus. Tieto liečebné vlastnosti piva si všimli už v starom Egypte, kde sa aktívne využívalo na lekárske účely
Podľa talianskeho časopisu Birra e malto sa pivo doporučuje dojčiacim matkám, pretože pivo obsahuje vitamíny a dráždivé látky, ktoré priaznivo pôsobia na ich telesný stav. Pre porovnanie: Sto gramov plzenského piva má 45 kalórií, teda toľko, koľko má sto gramov ovocnej šťavy, ale pivo má pritom trikrát menej cukru. Napríklad 100 g koňaku má 75 kalórií, rovnaké množstvo sladkého vína 140 kalórií a kúsok torty 450 kalórií. Výživná hodnota štvrť litra piva odpovedá napríklad 150 g zemiakov, 50 g chleba, 12,5 ml slnečnicového oleja, 15 g masla alebo 90 g mäsa.
Podľa prof. Thorella, inak nositeľa Nobelovej ceny, malé množstvo alkoholu v pive povzbudzuje duševnú činnosť a schopnosť reakcie. Azda jeho jedinou nevýhodou je nízky obsah sodíka, preto je ideálne dochutiť si ho niečim slaným. O ďalších priaznivých účinkoch piva na ľudský organizmus sa dočítate na stránke rady lekára.
Avšak vedci v Škótsku dospeli k výsledku, že kto denne vypije viac ako pol litra piva a štvrť litra vína, žije nezdravo. Od roku 1978 pozorovali 5800 mužov. Pokiaľ týždenne nevypili viac ako tri a pol litra piva a dva a pol fľašky vína, ich zdravotný stav a úmrtnosť sa vôbec neodlišoval od ľudí, ktorí nepili alkoholické nápoje. U konzumentov, ktorí vypili ešte väčšie množstvo alkoholu, zaznamenali oveľa častejšie mozgové príhody. Dokonca u mužov, ktorí vypili týždenne viac ako deväť litrov piva, bolo riziko mozgovej príhody dvakrát vyššie ako u abstinentov. Vedci rovnako nenašli dôkaz, že alkohol chráni človeka pred infarktom.
zdroj: www.pivo.sk
8. Piť pivo je tiež vedaDôležitá je teplota a správny pohár , Pena musí vydržať päť minút , Ak sa vám prilepia nohavice, nápoj má patričnú kvalitu, Nalievajú vám správne? Jeden polliter = 180 gramov mäsa Zájsť na pivo patrí u nás ku každodenným rituálom. Čo však o tomto kultovom nápoji vieme? Tušíme vôbec, odkiaľ pochádza? Pôvodne sa predpokladalo, že kolískou piva je Egypt. No archeologické nálezy svedčia o tom, že už neolitickí ľudia v Mezopotámii dokázali vyrábať a piť pivo. Výroba piva v staroveku mala veľa spoločné s jeho dnešnou výrobou. Základom pre slad, z ktorého sa pivo vyrábalo, bol jačmeň, používala sa aj pšenica. Úpravou obilia boli poverené ženy, najčastejšie otrokyne. V prvých lekárňach v Mezopotámii boli z medu, mlieka, korenia, zo soli, z bylín, olejov a piva zhotovované liečivé nápoje a masti. Takže ak ste doteraz nedokázali ospravedlniť svoju pivársku vášeň, jeden dôvod na pitie piva sa ponúka: Pivo lieči! ![]() striebra, z cínu, bronzu a napokon zo skla. Vynaliezavosť v zdobení nepoznala hraníc. Nádoby sa maľovali, striebrili, zdobili rôznymi motívmi. V Anglicku sa pivo pilo z porcelánových pohárov, ktoré mali na dne porcelánovú žabu, a tá pri pití vydávala zvuk. Nemeckí študenti mali zas poháre v tvare vysokej topánky, v severských krajinách boli rozšírené nádoby z dreva. Dnešnému konzumentovi je často jedno, z čoho pivo pije. Smäd uhasí aj priamo z plechovky. Zmenili sa zvyky, na skutočné vychutnanie piva chýba čas. Pritom, podľa znalcov, sa pivo pije najprv zrakom. Pena sa najdlhšie udržuje v širšom pohári, ktorý sa smerom hore zužuje. Svetlé pivá by sa vraj mali podávať v priezračných svetlých pohároch a mali by byť tým väčšie, čím je pivo svetlejšie. Silne peniace pivo si vyžaduje pohár, ktorý sa navrchu zužuje, aby bol obmedzený styk so vzduchom. Pivá jantárovej farby sa najlepšie pijú v širokých pohároch na stredne vysokých stopkách a čierne pivá v pohároch na vysokých stopkách, ktoré sa smerom hore nezužujú. Piť pivo je skrátka celá veda. Dôležitá je teplota a správny pohár Aby malo pivo správnu chuť, treba dbať na jeho ošetrovanie, ale aj na správne podávanie a nalievanie. Malo by mať iskru, dostatok hustej a trvácnej peny. Svetlé pivo má mať peknú zlatú až zlatožltú farbu, tmavé granátovú až čiernu. Preto ho musíme skladovať v čistých prevzdušnených skladoch bez zapáchajúcich produktov a chrániť ho pred slnečným teplom. Pena musí vydržať päť minút Pivo silne pení, keď je nesprávne chladené alebo sa neodborne skladuje, keď sa so sudom pred narazením hýbalo, alebo ak sud narazili hneď po privezení. Príčinou penenia môže byť aj upchatý kohútik, ak je pivo pod veľkým tlakom, alebo ak sú znečistené či príliš zohýbané a vyduté rúrky. Podľa noriem by malo mať pivo po narazení aspoň trojcentimetrovú penu, a tá by nemala úplne zmiznúť v priebehu piatich minút. Ak sa vám prilepia nohavice, nápoj má patričnú kvalitu Bezchybné pivo musí mať určité chemické a fyzikálne vlastnosti, ktoré sú dané normou a podliehajú chemickým rozborom. Kontrolujú sa degustáciami, ktoré robia pracovníci s príslušnými skúškami a oprávneniami. Pri degustácii sa hodnotí priezračnosť, penivosť, čiže stabilita peny a jej farba, ďalej vôňa a chuť, pivo musí byť bez cudzích prímesí. Hodnotí sa tiež plnosť, teda vyváženosť jednotlivých chuťových zložiek a ráz, to znamená nasýtenie oxidom uhličitým. Nalievajú vám správne? Pena rozhodne nie je iba na ozdobu. Chráni pivo pred kontaktom so vzduchom, ktorý spôsobuje rýchly únik chuti. Pena sa najlepšie vytvorí, ak pohár nakloníme a pivo z fľašky nalievame pomaly na vnútornú stranu pohára, po skle a nie prudko zvrchu. Keď je pohár plný asi do polovice, postavíme ho kolmo a ďalej dolievame po malých dávkach. Keby sme nalievali pivo po stenách pohára až do vrchu, neunikol by z neho žiaden oxid uhličitý a pena by vyzerala ako nejaká nálepka. Je to síce oxid uhličitý, ktorý dodáva pivu iskrivosť a osviežujúcu silu, ale jeho veľké množstvo tieto vlastnosti ničí. Jeden polliter = 180 gramov mäsa Z hľadiska výživnej hodnoty môžeme pivo považovať za plnoprávnu potravinu. Pravda, ak zabudneme na obsah alkoholu... Pivo je veľkou zásobárňou aminokyselín, potrebných na stavbu bielkovín v tele, má veľkú kalorickú hodnotu, a preto môže slúžiť ako zdroj energie, ktorá sa v tele rýchlo uvoľňuje. Ďalej obsahuje množstvo vitamínov, prevažne zložiek B-komplexu, tiež veľké množstvo iónov a dokáže rýchlo dodať telu chýbajúce soli. Podporuje trávenie, odporúča sa pri podvýžive, v rekonvalescencii, pri telesnej vyčerpanosti a podľa najnovších výskumov pomáha regenerovať poškodenú pečeň. Vďaka obsahu estrogénov má priaznivý vplyv na pohlavnú hormonálnu činnosť a na celkový metabolizmus. Pivo sa dokonca odporúča dojčiacim matkám, pretože obsahuje vitamíny a dráždivé látky priaznivo pôsobiace na ich telesný stav. Len na porovnanie, sto gramov (čiže deci) plzenského piva má 45 kalórií, teda toľko, koľko má sto gramov ovocnej šťavy, ale pivo má pritom trikrát menej cukru. Napríklad 100 g koňaku má 75 kalórií, rovnaké množstvo sladkého vína 140 kalórií a kúsok torty 450 kalórií. Výživná hodnota pollitra piva zodpovedá napríklad 300 g zemiakov, 100 g chleba, 9. Smädný mních diplomatom chutilPiť pivo nie je hriech, hriech je nepiť dobré pivo, tvrdí text na jednom z veľkoplošných plagátov na nádvorí pivovaru Šariš vo Veľkom Šariši, kam dnes zavítala polstovka veľvyslancov a diplomatov stálych misií pri OSN vp Viedni. Na trojdňový informačno-poznávací pobyt na východné Slovensko prišli na pozvanie veľvyslankyne viedenskej Stálej misie SR pri OSN Daniely Rozgoňovej. autor: Zuzana Svitanová fa 10. Smädný mních - rezortný kolega Santa ClausaA čo s tým má Smädný mních? Navrhujem na Slovensku v duchu zachovania našich tradícií nahradiť touto postavou, postavu Santa Clausa. Veď je náš, slovenský, írečitý, a ak by nosil okrem darčekov pre deti, aj pivo pre nás, väčšie deti, nuž... :-) Možno by to mohol niekto navrhnúť v parlamente. Myslím, že veľká časť poslancov by v rámci demokracie a "nenatláčania" náboženských tradícií neveriacim ľuďom ochotne zdvihla ruku. Trošku potrvá, kým si na to ľudia zvyknú, ale keď si zvykli na amerického Santa Clausa, ruského Deda mráza, určite si zvyknú aj na toho nášho, Smädného mnícha. Svoje darčeky bude rozdávať samozrejme niekedy okolo Vianoc a tiež mu budeme rozsväcovať stromčeky a spievať koledy. Pesničky, ktoré majú v texte Santa Claus pôjdu úplne v pohode prerobiť prerobiť na Smädný mních. Melódia sa nezmení, iba kde tu sa upraví text, aby sa to rýmovalo a pasovalo.
Uvediem tu malý príklad, aby ste videli, že to ide. "Santa Claus, Santa Claus, na saniach k nám leť, neboli sme veľmi zlí, daj nám dary hneď. Santa Claus, Santa Claus, daj po celý rok, vychutnať si sladkosti, hoc aj na úrok." Po úprave by to znelo podobne: "Smädný mních, Smädný mních, na Kii k nám leť, neboli sme veľmi zlí, daj nám dary hneď. Smädný mních, Smädný mních, daj po celý rok, vychutnať aj pivečko, hoc aj na úrok." A čo so svätým Mikulášom a s Ježiškom. Nuž tí zostanú iba pre ve riacich. Tí si začiatkom decembra budú pripomínať rozdávaním darov pripomínaním si štedrého biskupa svätého Mikuláša a koncom, decembra rozdávaním darov na pamiatku prvých Vianoc, kedy sme od Boha dostali ten najväčší dar, jeho syna Ježiša. Myslím si, že "umelecká obec" najmä bulvárnych médií nebude mať problém prebásniť a prespievať všetky koledy a pesničky tak, aby z toho Smädný mních mal veľkú radosť. Všetkým tým, ktorí vedia, o čo na Vianoce ide, prajem požehnané prežitie osláv narodenia Ježiša Krista, ktorý sa k nám rozhodol prísť v chudobe a narodiť sa v chudobnej maštali, aby k nemu mali blízko aj tí najchudobnejší, ktorí si nezvyknú kráčať po hrubých kobercoch kráľovských palácov. Oznamujem im radostnú zvesť o tom, že sa nám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ Kristus Pán. vyvolalo to takú radosť, že anjeli hneď "fofrovali" zložiť novú pieseň: "Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle..." Prajem Vám všetkým, aby ste počas Vianoc boli dobrej vôle, aby pre Vás Vianoce boli naozaj sviatkami pokoja... 11. Smädný mních prechádza obdobím oživenia značkyObľúbené svetlé výčapné pivo Smädný mních prechádza obdobím oživenia značky. Namiesto etikety s mníchom – hodovníkom dostali spotrebitelia na stôl pivo s mníchom – skúseným sládkom. Vo fľaškách sa po novom predáva len v jednej značkovej podobe – tak ako je to bežné pri moderných európskych pivách. Pivovar Šariš, a.s., chce novým imidžom zdôrazniť kvalitu i tradíciu dobrého piva, ktoré sa pod značkou Smädný mních predáva už trinásť rokov. Populárne pivo Smädný mních má v dátume narodenia rok 1993. Vzniklo na základe historických faktov: pod Šarišským hradom varili pivo miestni mnísi už v rannom stredoveku. Po trinástich rokoch od svojho príchodu medzi slovenských pivárov prechádza pivo Smädný mních obnovou. Dnes už mních dozrel, je v prvom rade tým, kto pivo vyrába – „pivovarníckym majstrom.“ Na etikete, ktorú navrhli v Taliansku, mníchovi pribudli rôčky, stal sa dôveryhodnejší a skúsenejší. Zároveň sa na etikete uvádza aj to, že pivo sa varí podľa pravidiel zo 16. storočia.
|
|
Tvorba webových stránek na WebSnadno.cz | Nahlásit protiprávní obsah! | ![]() |