Mýtus č. 1: Z piva rastie brucho
Takzvaný pivný pupok, presnejšie veľké brucho vznikajúce vraj ako dôsledok nadmernej konzumácie piva, je iba mýtom. Samotný "pivný mozoľ" u mužov v strednom veku nemá s pitím piva nič spoločné. Tvrdí to Zväz rakúskych pivovarov a poukazuje pritom na to, že polliter dobrého chmeľového moku má menej kalórií ako dva poháre ovocného jogurtu. "Ľudia, dbajúci o svoju líniu, sa preto nemusia obávať, že pitím piva priberú. Naopak v konzumovaní piva môžu objaviť mnohé zdravotné prednosti," uvádza sa vo vyhlásení pivovarov. Pivo vykazuje dokonca menej energie ako mlieko, hroznová šťava, víno a sladené nealkoholické nápoje. Pivo však spôsobuje lepšie trávenie a muži si radi k pivu doprajú dobré, neraz však tučné jedlo. Spolu s nedostatkom pohybu si blahobytný výzor spôsobujú sami. Ale ak si dáte pohár piva po bicyklovej túre, či aspoň príjemnej prechádzke, urobíte svojmu telu dobre. Len si k tomu nedávajte čipsy či slaninový chlieb.
Mýtus č. 2: Stupňovitosť = percentuálny obsah alkoholu
Označenie 10% alebo 12% znamená pôvodný obsah extraktívnych látok sladu v mladine pred začiatkom kvasenia a nie percento alkoholu. Počas kvasenia prekvášajú kvasnice cukornaté látky na výsledný alkohol a CO2, pričom vzniká teplo. Tento biologický proces je popísany v tzv. Ballingovej rovnici. Teda 12% pivo obsahuje približne 5 % (objemových) alkoholu, 10% svetlé pivo približne 4 % (objemové) alkoholu.
Mýtus č. 3: Existujú kyslé a zásadité pivá
Nie je možné vyrobiť zásadité pivo, chémia je v tomto neúprosná. Pravdou je, že všetky pivá sú kyslé, avšak s rozličnou úrovňou pH. Chuťový vnem po napití u tzv. europív je, že sa tieto pivá javia ako kyslé – ich pH je v rozpätí 4,2 až 4,3. Oproti tomu Pilsner Urquell má pH 4,6, čo v kombinácii s vysokým obsahom horkých látok vyvoláva dojem zásaditej chuti.
Mýtus č. 4: Pri výrobe piva sa využívajú umelé náhrady
Z hľadiska obsahu tzv. cudzorodých látok a chemických rezíduí, ktorými nás ohrozuje znečistené životné prostredie, patrí pivo k najzdravším nápojom. Výroba piva predstavuje v mnohých smeroch vlastne dekontaminačnú technológiu, ktorej výsledkom je skutočnosť, že hotový výrobok obsahuje menej škodlivých látok, než použité suroviny vrátane vody!
Mýtus č. 5: Na výrobu piva je nevyhnutne potrebný miestny zdroj vody, ktorý má špeciálne parametre
Voda sa vyskytuje v rôznej tvrdosti a obsahuje rôzne minerálne látky a soli. Pre výrobu piva plzenského typu je ideálna voda mäkká. V minulosti bol sládok odkázaný výlučne na kvalitu miestnej vody. V súčasnej dobe však už môžeme vďaka moderným technológiám z veľkej časti množstvo minerálov a solí vo vode upravovať na požadované parametre.
Pivo je nízkoalkoholický penivý nápoj vyrobený z vody, sladu a chmeľu. Právom ho zaraďujeme medzi potraviny, pretože obsahuje všetko to, čo naše telo potrebuje: vodu, sacharidy, bielkoviny, vitamíny, biogénne prvky a biologicky dôležité látky. Pivo je teda nielen nápojom dobrej chuti, ale pre svoju hodnotu v miernom množstve aj vhodným doplnkom výživy.
Alkohol v pive – obsah alkoholu v pive je oproti iným alkoholickým nápojom nízky. V takýchto koncentráciách a pri umiernenom pití znižuje stres, podporuje krvný obeh, znižuje riziko srdcových ochorení a znižuje krvný tlak.
Voda – vysoký obsah vody (približne 92 %) oproti iným alkoholickým nápojom účinne tíši smäd. Vyšší obsah vody v pive zabraňuje dehydratácii organizmu.
Horké chmeľové látky – na človeka majú upokojujúci vplyv. Ďalej podporujú vylučovanie žlče, čím priaznivo ovplyvňujú trávenie. Pôsobia dokonca proti vzniku osteoporózy.
Sacharidy – pivo neobsahuje tuky a predsa je vďaka sacharidom zdrojom energie. Je veľmi ľahko stráviteľné. Fyziologická vyváženosť piva spôsobuje, že obsiahnuté látky sa v ľudskom organizme zužitkujú bez vedľajších premien ľahko a rýchlo. Pivo je v podstate izotonickým nápojom, má zhruba rovnaký osmotický tlak ako krv.
Oxid uhličitý – pivo je nápoj obsahujúci prirodzene vzniknutý oxid uhličitý. Ten prekrvuje ústnu sliznicu, zvyšuje tvorbu slín a povzbudzuje produkciu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku.
Vitamíny – pivo je dôležitým zdrojom vitamínov. Obsiahnuté vitamíny prevažne patria do skupiny B. Jedná sa hlavne o niacín, pantoténovú kyselinu, pyridoxín, riboflavín, kyselinu listovú, tiamín a biotín. Jeden liter piva obsahuje v priemere približne 200 mg biologicky aktívnych látok.
Minerálne látky – pivo obsahuje relatívne málo sodíka. Pomer sodíka ku draslíku je 1 : 10, čo priaznivo vplýva na krvný tlak. Priaznivý pomer vápnika ku horčíku (1 : 3) pôsobí proti vzniku žlčových a močových kameňov. Nezanedbateľný je aj obsah zinku, železa, fluóru, medi a kremíka.
Balastné látky – balastné látky v pive napomáhajú tráveniu. Jedná sa o rastlinné neškrobové látky a lignín. Pôsobia proti tvorbe ľadvinových kameňov.
Polyfenoly – pivo obsahuje polyfenoly, ktoré majú kladný vplyv na činnosť srdca, tráviaceho traktu, zrážanlivosť krvi. Povzbudzujú trávenie a zlepšujú videnie. Ako lapače radikálov majú antikarcinogénne účinky.
Cudzorodé látky – pivo patrí z hľadiska cudzorodých látok k najzdravším potravinám. Vďačí za to svojmu výrobnému postupu, ktorý je v podstate dekontaminačnou technológiou.
Predpokladom zdravého pôsobenia piva na ľudský organizmus je však jeho primeraná spotreba.
Pivo by malo byť ideálne podávané v čistom, chladnom pohári, s logom smerom k spotrebiteľovi, položené na obrúsku alebo podpivníku. Logo piva na pohári a podpivníku by malo byť v súlade s podávanou značkou piva.
Čapovanie piva z pípy
Krok 1 – opláchneme pohár studenou vodou, aby bol čistý, chladný a mokrý. Pohár držíme pod uhlom 45°, kohútik pípy potiahneme dopredu a začneme čapovať. Pivo má byť načapované na jeden raz, stekajúc po stene pohára tak, aby sa zabránilo zlomeniu prúdu piva. Kolmé, alebo prerušované čapovanie môže spôsobiť nedostatok ostrosti piva a znehodnotiť kvalitu jeho peny. Zlomený tok zvyčajne končieva neslávnou, tzv. karfiolovou penou.
Krok 2 – keď pivo dosiahne okraj skloneného pohára, zavrieme pípu a pohár vyrovnáme.
Krok 3 – kohútik pípy zatlačíme dozadu, aby sme aktivovali tok peny. Vytvoríme tak bohatú, 35 mm vysokú penu od okraja pohára nadol. Prívod tejto peny vytvára v pohári tzv. mokrú, hustú, pevnú penu s drobnými bublinkami, ktoré vlastne ani nie je vidieť. Tým, že pípu umiestnime tesne nad povrch piva, je mokrá pena privádzaná pod hladinu suchej peny, čo vyformuje nad pivom dokonalú a dlhotrvajúcu penovú čapicu.
Nalievanie piva z fľaše
Krok 1 – opatrne otvoríme fľašu, dávame pozor, aby sme s ňou netriasli. Otvárače fliaš udržujeme v dobrom stave, pretože chybné otvárače môžu fľašu poškodiť a odštiepiť kúsok skla. Rovnako, ako pri čapovaní piva z pípy, aj v tomto prípade je základom začať s čistým, chladným pohárom, opláchnutým pod studenou vodou po dobu najmenej 5 sekúnd. Fľašu držíme pod uhlom 45° a pohár takmer horizontálne. Pivo nalievame po stene pohára približne do jeho polovice. Takýmto postupom zabezpečíme, že pivo si uchová svoju dokonalú arómu a ideálnu penivosť.
Krok 2 – keď je fľaša z polovice prázdna, pohár narovnáme a nalievame pivo priamo do jeho stredu. Počas nalievania postupne zvyšujeme vzdialenosť medzi fľašou a pohárom, čím vytvoríme vírenie pre uvoľnenie arómy a vznik kvalitnej hustej penovej čapice.
Krok 3 – zvyšné pivo nalejeme do pohára rýchlo, ovládaním toku dosiahneme 35 mm vysokú penu od okraja pohára smerom nadol.
Pivo plzenského typu by malo byť podávané pri optimálnej teplote 7 °C. Ak je pivo príliš teplé, jeho aróma býva intenzívnejšia a nie je v súlade s optimálnym profilom. Ak je pivo príliš studené, nevytvorí sa charakteristická aróma a ani nedosiahneme požadovanú výšku a kvalitu peny. Kvalitne podávané pivo má mať hustú penu s výškou 35 mm, so smotanovou farbou a bez viditeľných bubliniek.
Pivo je najstarší varený nápoj, ktorý človek vynašiel. Jeho objav sa stráca v hĺbke tisícročí a začína takmer vtedy, keď človek objavil výrobu potravín a začal si pestovať prvé obilniny pre svoje potreby.
Pivo je nielen nápojom dobrej chuti, ale pre svoju hodnotu v miernom množstve aj vhodným doplnkom výživy zdravého, dospelého človeka. Okrem vody obsahuje sacharidy, bielkoviny, vitamíny, minerálne látky a alkohol. Možno to znie neuveriteľne, ale pivo patrí vďaka spôsobu svojej výroby, medzi najzdravšie nápoje. Jeho výroba pozostáva z tzv. dekontaminačnej technológie, ktorá zabezpečí, že hotový výrobok obsahuje menej škodlivých látok, ako samotné použité suroviny, vrátane vody. Vzniká prirodzeným kvasným procesom bez použitia chémie.
„Fyziologická vyváženosť piva spôsobuje, že obsiahnuté látky sa v ľudskom organizme zúžitkujú bez vedľajších premien rýchlo a ľahko. Navyše, pivo okrem sacharidov, bielkovín, minerálnych látok a alkoholu obsahuje aj rad vitamínov, najmä skupiny B,“ hovorí Ján Píry, obchodný sládek Pivovary Topvar, a.s.
Pivo obsahuje chmeľové látky, ktoré sa môžu prejaviť v povzbudení chutí do jedla, v podpore činnosti tráviacej sústavy a v močopudnom pôsobení. Umiernená konzumácia piva môže pôsobiť preventívne na vznik žlčových kameňov či chrániť pred srdcovými ochoreniami.
Kalorické hodnoty piva zasa potešia zástancov zdravého životného štýlu. Pivo obsahuje 1500 až 1800 kJ v jednom litri, čo je menej, ako v rovnakom množstve kolového nápoja či ovocného džúsu.
Nesmieme však zabúdať nato, že pivo sa radí k nápojom alkoholickým, čo znamená, že je určené na konzumáciu iba osobám starším ako 18 rokov. Pokiaľ hovoríme o umiernenej konzumácii, tak táto by v prípade dospelého, zdravého muža nemala presiahnuť pol litra až liter piva denne, u žien jednu až dve tretinky, pričom ideálnym časom na pohár piva je podvečer.
Pivo je akýkoľvek kvasený nápoj vyrobený zo sladového obilia a dochutený chmeľom.
Je starý ako naša civilizácia. Je starši ako víno ba vraj starší ako chlieb. Jeho vek sa odhaduje na 10 tisíc rokov a dokázatelne sa varil už v období okolo roku 4000 pred n.l.
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓▬↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓▬↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓▬↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓▬↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓▬↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓
Potrebujeme 60 dg jačmeňa, ktorý dobre umyjeme, mokrý prikryjeme navlhčenou utierkou a necháme 3 dni naklíčiť.
Potom tento slad necháme 2 dni uschnúť v chladnej miestnosti, vložíme na väčšiu panvicu a pražíme. Podľa stupňa praženia má potom pivo farbu. Pražený jačmeň rozbijeme v mažiari, vsypeme do 16 litrov vody, pridáme asi 250 g cukru, 2 - 3 dg chmeľu (kúpime sušený v lekárni), pridáme 2 dg sladkého drievka (lékořice, pendrek) a hrsť sušených jabĺk.
Zmes asi 2 hodiny varíme, potom precedíme cez plátno, najlepšie do hlineného hrnca.
Keď tekutina trochu schladne pridáme pivovarnícke kvasnice, alebo obyčajné droždie asi 5 - 6 dg. Nádobu umiestnime do nie príliš chladnej miestnosti, denne opatrne odstraňujeme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Už po 3 dňoch môžeme pivo stáčať do fliaš.
Vo fľašiach sa pivo necháva najmenej 8 dní.
Použitá literatúra:
:: ABC o nápojích, Merkur v Prahe, 1986 ( Ing. J. Angerová a J. Sůra)
:: http://www.mujweb.cz/www/lbh1
 Z čoho sa pivo vyrába? Čo obsahuje? Podľa ktorých vlastností posudzujeme kvalitu piva?
Po absolvovaní tejto prednášky budú študenti schopní samostatnej degustácie a odborného zhodnotenia danej vzorky.
Pivo je nízkoalkoholický nápoj pripravený kvasením z vody, sladu a chmeľu. Podľa farby sa rozlišuje svetlé a tmavé, podľa chuti sladké a horké, podľa množstva alkoholu slabé a silné, podľa množstva extraktu ťažké a ľahké, podľa času čapovania čapované a ležiak, podľa obalov sudové a fľaškové, plechovkové a cisternové. Podľa hmotnostných percent pôvodnej mladiny - tzv. stupňovitosti sa u nás vyrába 4%, 7%, 8%, 10% svetlé i tmavé pivo čapované, 11% svetlý ležiak, 12% svetlý aj tmavý ležiak, 13%, 14%, 16% a 20% špeciálne pivo.
Chemické zloženie piva kolíše podľa typu piva, v podstate závisí od skladby sypania sladu, prípade surogátov, stupňovitosti pôvodnej mladiny a stupňa prekvasenia. Na akosť piva vplývajú predovšetkým hlavné produkty kvasenia - etanol a CO2. Zvyšok neskvaseného extraktu má byť primeraný typu piva, príliš veľký zhoršuje akosť nápoja. Pivo obsahuje aj malé množstvo vyšších prchavých alkoholov, aldehydov, organických kyselín, esterov a niektorých ďalších látok. Pri zmyslových skúškach sa posudzuje farba a priezračnosť, pevnosť a stálosť peny, chuť a vôňa.
Už v dávnej minulosti bolo zdravšie piť pivo ako vodu, a to hlavne z dôvodu, že voda v pive je prevarená, a tým aj zdravšia ako voda priamo z vodných zdrojov. Práve vysoký obsah vody v pive (až 93 %) oproti iným alkoholickým nápojom umožňuje pivu na rozdieľ od nich účinne hasiť smäd. Pivá varené týmto spôsobom patria k tzv. isotonickým nápojom. Všetkých 15 pivovarov na Slovensku varí pivo týmto klasickým spôsobom. Pivo je jediným nápojom, ktorý obsahuje horké chmeľové látky. Práve táto príjemná a unikátna horkastá chuť nielenže nabáda k ďalšiemu pitiu, ale zároveň podporuje trávenie a znižuje stres.
Pivo sa konzumuje neúplne prekvasené, úplným prekvasením by sa poškodili jeho chuťové vlastnosti. Je obľúbeným nápojom hlavne pre špecifickú chuť a schopnosť hasiť smäd. Má aj výživnú hodnotu, obsahuje rozpustené a ľahko rezervovateľné extraktívne látky - sacharidy, dusíkaté látky, a alkohol, z minerálnych látok fosforečnany a CO2, ktorý pôsobí v zažívacej sústave na sekréciu žlče a trávenie, dextríny a vyššie molekulárne bielkoviny, ktoré podporujú dokonalejšiu látkovú premenu.
Z vitamínov hlavne vitamíny B-komplexu, ktorých obsah veľmi kolíše a môže kryť 10-35% potreby dospelého človeka.
Pivo je dôležitým zdrojom vitamínov, obsahuje vitamín B, niacin, pan-thothenovú kyselinu, pyridoxin, ryboflavin, kyselinu listovú, thiamin a biotin. Tieto látky sú pre zdravie veľmi prospešné, napr. pre zdravý rast kože, čistú a zdravú pleť a podporujú tiež rast vlasov. Dôležitý je tiež fakt, že pivo neobsahuje tuky a aj napriek tomu je vďaka sacharidom zdrojom energie. Výhodou je tiež ľahká stráviteľnosť. Chmeľové látky v pive však nielenže podporujú trávenie, ale povzbudzujú tiež chuť k jedlu. Od piva, pri striedmom pití, sa netĺstne; tlstne sa od väčšieho príjmu potravín následkom povzbudenia chuti k jedlu. Pivo vďaka obsahu alfakyselín má tiež antibakteriálne vlastnosti. Výskumom sa dokázalo, ze alfakyseliny pôsobia proti vzniku osteoporózy. Pivo obsahuje anthokyanogeny a polyfenoly, ktoré majú priaznivy vplyv na činnosti srdca, tráviaceho traktu, zrážanlivosť krvi. Pitie piva v malých dávkach zlepšuje videnie, a má liez antikarcinogénne účinky. Pivo všeobecné urýchľuje látkovu výmenu v organizme a spôsobuje omladzovanie buniek. Pre prečistenie obličiek a pečene a pre celkové vymytie škodlivých látok z organizmu je vhodné svetlé pivo s väčším obsahom chmeľových látok.
Z hľadiska výživnej hodnoty môžeme kľudne považovať piva za plnoprávnu potravinu. Túto skutočnosť často "narúša" obsah alkoholu, ktorý má za následok časté zneužívanie tohto božského nápoja za účelom dosiahnutia obľúbeného pocitu opojenia.
Aj napriek tomu je však pivo veľkou zásobárňou aminokyselín, potrebných na stavbu bielkovín v tele, má veľkú kalorickú hodnotu a preto môže slúžiť ako zdroj energie, ktorá sa v tele rýchlo uvoľňuje. Ďalej obsahuje množstvo vitamínov, prevažne zložiek B-komplexu, obsahuje aj veľké množstvo minerálnych ióntov a dokáže rýchlo dodať telu chýbajúce soli vylúčené potom a močom. Podporuje trávenie, doporučuje sa pri podvýžive, v rekonvalescencii, pri telesnej vyčerpanosti a podľa najnovších výskumov pomáha regenerovaťpoškoďenú pečeň. Svojim obsahom estrogénov má priaznivý vplyv na pohlavnú hormonálnu činnosť a na celkový metabolizmus. Tieto liečebné vlastnosti piva si všimli už v starom Egypte, kde sa aktívne využívalo na lekárske účely
Podľa talianskeho časopisu Birra e malto sa pivo doporučuje dojčiacim matkám, pretože pivo obsahuje vitamíny a dráždivé látky, ktoré priaznivo pôsobia na ich telesný stav. Pre porovnanie: Sto gramov plzenského piva má 45 kalórií, teda toľko, koľko má sto gramov ovocnej šťavy, ale pivo má pritom trikrát menej cukru. Napríklad 100 g koňaku má 75 kalórií, rovnaké množstvo sladkého vína 140 kalórií a kúsok torty 450 kalórií. Výživná hodnota štvrť litra piva odpovedá napríklad 150 g zemiakov, 50 g chleba, 12,5 ml slnečnicového oleja, 15 g masla alebo 90 g mäsa.
Podľa prof. Thorella, inak nositeľa Nobelovej ceny, malé množstvo alkoholu v pive povzbudzuje duševnú činnosť a schopnosť reakcie. Azda jeho jedinou nevýhodou je nízky obsah sodíka, preto je ideálne dochutiť si ho niečim slaným. O ďalších priaznivých účinkoch piva na ľudský organizmus sa dočítate na stránke rady lekára.
Avšak vedci v Škótsku dospeli k výsledku, že kto denne vypije viac ako pol litra piva a štvrť litra vína, žije nezdravo. Od roku 1978 pozorovali 5800 mužov. Pokiaľ týždenne nevypili viac ako tri a pol litra piva a dva a pol fľašky vína, ich zdravotný stav a úmrtnosť sa vôbec neodlišoval od ľudí, ktorí nepili alkoholické nápoje. U konzumentov, ktorí vypili ešte väčšie množstvo alkoholu, zaznamenali oveľa častejšie mozgové príhody. Dokonca u mužov, ktorí vypili týždenne viac ako deväť litrov piva, bolo riziko mozgovej príhody dvakrát vyššie ako u abstinentov. Vedci rovnako nenašli dôkaz, že alkohol chráni človeka pred infarktom.
Dôležitá je teplota a správny pohár , Pena musí vydržať päť minút , Ak sa vám prilepia nohavice, nápoj má patričnú kvalitu, Nalievajú vám správne? Jeden polliter = 180 gramov mäsa
Zájsť na pivo patrí u nás ku každodenným rituálom. Čo však o tomto kultovom nápoji vieme? Tušíme vôbec, odkiaľ pochádza?
Pôvodne sa predpokladalo, že kolískou piva je Egypt. No archeologické nálezy svedčia o tom, že už neolitickí ľudia v Mezopotámii dokázali vyrábať a piť pivo. Výroba piva v staroveku mala veľa spoločné s jeho dnešnou výrobou. Základom pre slad, z ktorého sa pivo vyrábalo, bol jačmeň, používala sa aj pšenica. Úpravou obilia boli poverené ženy, najčastejšie otrokyne. V prvých lekárňach v Mezopotámii boli z medu, mlieka, korenia, zo soli, z bylín, olejov a piva zhotovované liečivé nápoje a masti. Takže ak ste doteraz nedokázali ospravedlniť svoju pivársku vášeň, jeden dôvod na pitie piva sa ponúka: Pivo lieči!
 Pivo sa vždy pilo zo špeciálnych nádob. Vyrábali sa z kameniny, porcelánu, zo
striebra, z cínu, bronzu a napokon zo skla. Vynaliezavosť v zdobení nepoznala hraníc. Nádoby sa maľovali, striebrili, zdobili rôznymi motívmi. V Anglicku sa pivo pilo z porcelánových pohárov, ktoré mali na dne porcelánovú žabu, a tá pri pití vydávala zvuk. Nemeckí študenti mali zas poháre v tvare vysokej topánky, v severských krajinách boli rozšírené nádoby z dreva.
Dnešnému konzumentovi je často jedno, z čoho pivo pije. Smäd uhasí aj priamo z plechovky. Zmenili sa zvyky, na skutočné vychutnanie piva chýba čas. Pritom, podľa znalcov, sa pivo pije najprv zrakom. Pena sa najdlhšie udržuje v širšom pohári, ktorý sa smerom hore zužuje. Svetlé pivá by sa vraj mali podávať v priezračných svetlých pohároch a mali by byť tým väčšie, čím je pivo svetlejšie. Silne peniace pivo si vyžaduje pohár, ktorý sa navrchu zužuje, aby bol obmedzený styk so vzduchom. Pivá jantárovej farby sa najlepšie pijú v širokých pohároch na stredne vysokých stopkách a čierne pivá v pohároch na vysokých stopkách, ktoré sa smerom hore nezužujú. Piť pivo je skrátka celá veda. 
Dôležitá je teplota a správny pohár
Aby malo pivo správnu chuť, treba dbať na jeho ošetrovanie, ale aj na správne podávanie a nalievanie. Malo by mať iskru, dostatok hustej a trvácnej peny. Svetlé pivo má mať peknú zlatú až zlatožltú farbu, tmavé granátovú až čiernu. Preto ho musíme skladovať v čistých prevzdušnených skladoch bez zapáchajúcich produktov a chrániť ho pred slnečným teplom.
Na chuť piva vplýva napokon aj teplota podávaného nápoja. Pri čapovanom pive v lete by mala byť asi 7 °C, v zime približne 7 až
10 °C a pri tejto teplote by sme ho mali aj skladovať. Teploty nižšie ako 4 °C pivu škodia, a takto podchladenému pivu často hrozí vznik chladového zákalu. Naopak, teplé pivo stráca chuť vplyvom unikajúceho oxidu uhličitého, pričom môže nadmerne peniť, a to zhoršuje manipuláciu pri čapovaní. Prirodzene, nemenej významná je estetická stránka. Veď je niečo krajšie ako pohľad na pohár s iskrivým priesvitným mokom s bielou penou na vrchu? A práve preto je dôležité používať na pivo čisté a vhodné poháre, z bezfarebného skla, s hladkými okrajmi a rovnými plochami.
Pena musí vydržať päť minút
Pivo silne pení, keď je nesprávne chladené alebo sa neodborne skladuje, keď sa so sudom pred narazením hýbalo, alebo ak sud narazili hneď po privezení. Príčinou penenia môže byť aj upchatý kohútik, ak je pivo pod veľkým tlakom, alebo ak sú znečistené či príliš zohýbané a vyduté rúrky. Podľa noriem by malo mať pivo po narazení aspoň trojcentimetrovú penu, a tá by nemala úplne zmiznúť v priebehu piatich minút.
Zlú penivosť má na svedomí aj zlé sýtenie oxidom uhličitým. Príčinou býva zlý technologický postup pri výrobe, stáčanie zvetraného piva, zlá tesnosť suda alebo uzáveru na fľaši, nízka teplota či mastný pohár. Pri fľaškovom pive zohráva úlohu aj slnečné svetlo.
Ak sa vám prilepia nohavice, nápoj má patričnú kvalitu
Bezchybné pivo musí mať určité chemické a fyzikálne vlastnosti, ktoré sú dané normou a podliehajú chemickým rozborom. Kontrolujú sa degustáciami, ktoré robia pracovníci s príslušnými skúškami a oprávneniami. Pri degustácii sa hodnotí priezračnosť, penivosť, čiže stabilita peny a jej farba, ďalej vôňa a chuť, pivo musí byť bez cudzích prímesí. Hodnotí sa tiež plnosť, teda vyváženosť jednotlivých chuťových zložiek a ráz, to znamená nasýtenie oxidom uhličitým.
Dôležitou vlastnosťou piva je horkosť, tá musí byť adekvátna druhu piva. Pri 12-percetných pivách je vyššia ako pri 10-percentných. Pivo nesmie mať drsný charakter. Všetky výsledky spracúva degustátor v číselnej forme, pričom degustáciu robí zvyčajne viac degustátorov a ich závery sa porovnávajú.
V minulosti sa však pivo posudzovalo nielen zrakom a chuťou. Richtár, obecný pisár alebo na to určení úradníci si sadli v kožených jelenicových nohaviciach na dubovú lavicu poliatu pivom. Ak sa nohavice prilepili, bolo pivo dobrej kvality. Hovorilo sa: „Aký var, aká sila, na nohavice sa im lavica prilepila.“ Tento zvyk zrejme pochádza z Bavorska. V histórii mníchovského veľkopivovaru Hackerbräu, ktorý funguje už od roku 1417, sa uvádza, že už v polovici 15. storočia bolo v Mníchove starodávnym zvykom každoročne skúšať kvalitu piva určenými znalcami. Sládok nalial pivo na drevenú lavicu a znalci celú hodinu bez pohnutia sedeli a pili. Na dohodnuté znamenie vstali a ak sa lavica zdvihla s nimi, bolo pivo dobré. Ak nie, musel sládok zaplatiť pokutu. Znalci boli v Mníchove veľmi vyťažení, lebo hoci bol v roku 1620 Mníchov ešte len malým mestom, mohli ste v ňom napočítať až 72 pivovarov!
Nalievajú vám správne?
Pena rozhodne nie je iba na ozdobu. Chráni pivo pred kontaktom so vzduchom, ktorý spôsobuje rýchly únik chuti. Pena sa najlepšie vytvorí, ak pohár nakloníme a pivo z fľašky nalievame pomaly na vnútornú stranu pohára, po skle a nie prudko zvrchu. Keď je pohár plný asi do polovice, postavíme ho kolmo a ďalej dolievame po malých dávkach. Keby sme nalievali pivo po stenách pohára až do vrchu, neunikol by z neho žiaden oxid uhličitý a pena by vyzerala ako nejaká nálepka. Je to síce oxid uhličitý, ktorý dodáva pivu iskrivosť a osviežujúcu silu, ale jeho veľké množstvo tieto vlastnosti ničí.
Pri kúpe piva si nezabudnite pozrieť dátum minimálnej trvanlivosti. Vyberajte si iba číre pivo bez usadenín, výnimku tvorí kvasnicové, ktoré je stále zakalené. Ak si myslíte, že kvalita piva sa dlhšie uchováva v zelenej fľaške, nie je to pravda. Farba fľaše, zelená, hnedá alebo iná, nemá na kvalitu žiaden vplyv.
Jeden polliter = 180 gramov mäsa
Z hľadiska výživnej hodnoty môžeme pivo považovať za plnoprávnu potravinu. Pravda, ak zabudneme na obsah alkoholu... Pivo je veľkou zásobárňou aminokyselín, potrebných na stavbu bielkovín v tele, má veľkú kalorickú hodnotu, a preto môže slúžiť ako zdroj energie, ktorá sa v tele rýchlo uvoľňuje. Ďalej obsahuje množstvo vitamínov, prevažne zložiek B-komplexu, tiež veľké množstvo iónov a dokáže rýchlo dodať telu chýbajúce soli. Podporuje trávenie, odporúča sa pri podvýžive, v rekonvalescencii, pri telesnej vyčerpanosti a podľa najnovších výskumov pomáha regenerovať poškodenú pečeň. Vďaka obsahu estrogénov má priaznivý vplyv na pohlavnú hormonálnu činnosť a na celkový metabolizmus. Pivo sa dokonca odporúča dojčiacim matkám, pretože obsahuje vitamíny a dráždivé látky priaznivo pôsobiace na ich telesný stav. Len na porovnanie, sto gramov (čiže deci) plzenského piva má 45 kalórií, teda toľko, koľko má sto gramov ovocnej šťavy, ale pivo má pritom trikrát menej cukru. Napríklad 100 g koňaku má 75 kalórií, rovnaké množstvo sladkého vína 140 kalórií a kúsok torty 450 kalórií. Výživná hodnota pollitra piva zodpovedá napríklad 300 g zemiakov, 100 g chleba,
25 ml slnečnicového oleja, 30 g masla alebo
180 g mäsa.
Piť pivo nie je hriech, hriech je nepiť dobré pivo, tvrdí text na jednom z veľkoplošných plagátov na nádvorí pivovaru Šariš vo Veľkom Šariši, kam dnes zavítala polstovka veľvyslancov a diplomatov stálych misií pri OSN vp Viedni. Na trojdňový informačno-poznávací pobyt na východné Slovensko prišli na pozvanie veľvyslankyne viedenskej Stálej misie SR pri OSN Daniely Rozgoňovej.
V piatok navštívili Košice, dnes predpoludním Šariš a popoludní sa oboznámili s najvýznamnejšími pamiatkami Spiša. Svoj pobyt na východnom Slovensku ukončia v nedeľu vo Vysokých Tatrách a Pieninách. Text billboardu dvadsiatku veľvyslancov stálych misií pri OSN a vyše tridsať zástupcov ďalších organizácií OSN sídliacich vo Viedni, rozosmial a súčasne navnadil na ochutnávku siedmich druhov piva, ktoré pivovar Šariš ponúka predovšetkým na domácom trhu. Kým muži dávali prednosť svetlému, ženám viac chutilo tmavé pivo. Azdanajviac chvál zožala značka Smädný mních, s výrobou ktorého sa diplomati podrobne oboznámili počas prehliadky pivovaru. Jeho riaditeľ Roland Čura informoval hostí aj o tom, že v minulosti bolo varenie piva v Šariši výsadou mníchov. Jeho slová potvrdili aj štyria zdatní mládenci v mníšskych habitoch, ktorí obsluhovali jednu z obrovských varných nádob. Zuzana Svitanová fa Po Šariši obdivovali pamätihodnosti Spiša Spišské Podhradie/Levoča 28.septembra (TASR) - Najkrajšie pamätihodnosti Spiša, medzi nimi kostol sv. Ducha v Žehre so vzácnymi freskami, zapísaný do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, zaujali skupinu veľvyslancov a diplomatov pri OSN vo Viedni počas popoludňajšej návštevy na Spiši. Zavítali aj do Spišskej Kapituly, sídla spišského biskupstva a do historickej Levoče, kde ich prijal primátor mesta Peter Pekarčík. V Levoči si hostia prezreli kostol sv. Jakuba s dielom drevorezbára Majstra Pavla a zrekonštruované priestory Mestského divadla, ktoré slávnostne otvorili pred týždňom. Nedeľu, záverečný deň pobytu na východnom Slovensku, strávia zahraniční hostia v Pieninskom národnom parku a vo Vysokých Tatrách, kde na nich čaká okrem iného aj ždiarska svadba.
autor: Zuzana Svitanová fa
Svet reklamy je neúprosný. Má svoje vlastné kruté pravidlá a nezvykne sa veľmi kamarátiť s realitou. Natláča sa nám aj do slávenia Vianoc, ktoré sú pre nás narodeninami Ježiša Krista, reálnej historickej osoby. Malý Ježiš, ktorý sa narodil v dobrovoľnej chudobe, nám pripomína, že okrem hodnôt, ktoré sa dajú pomädliť medzi prstami, sú aj iné hodnoty. Pre reklamný svet biznisu nie je vhodným "objektom". Ako prví to tuším okolo roku 1930 pochopili reklamní agenti Coca coly. Rozhodli sa, že Ježiška nechajú usmievať sa v chudobných jasličkách, a štedrosť Vianoc previažu s inou postavou. Tučný, usmievajúci sa, bruchatý boháč v červenom kožuchu, ktorý je navyše dobrosrdečný, sa im zdal vhodnejším objektom. Ak taký nie je, treba ho vymyslieť, veď svet reklamy je vlastne svet rozprávok, ktoré sa začínajú takto: "Kde bolo, ta už nie je, lebo sme to šikovnými trikmi z vášho vrecka vytiahli." :-)
A čo s tým má Smädný mních? Navrhujem na Slovensku v duchu zachovania našich tradícií nahradiť touto postavou, postavu Santa Clausa. Veď je náš, slovenský, írečitý, a ak by nosil okrem darčekov pre deti, aj pivo pre nás, väčšie deti, nuž... :-)
Možno by to mohol niekto navrhnúť v parlamente. Myslím, že veľká časť poslancov by v rámci demokracie a "nenatláčania" náboženských tradícií neveriacim ľuďom ochotne zdvihla ruku. Trošku potrvá, kým si na to ľudia zvyknú, ale keď si zvykli na amerického Santa Clausa, ruského Deda mráza, určite si zvyknú aj na toho nášho, Smädného mnícha. Svoje darčeky bude rozdávať samozrejme niekedy okolo Vianoc a tiež mu budeme rozsväcovať stromčeky a spievať koledy. Pesničky, ktoré majú v texte Santa Claus pôjdu úplne v pohode prerobiť prerobiť na Smädný mních. Melódia sa nezmení, iba kde tu sa upraví text, aby sa to rýmovalo a pasovalo.
Uvediem tu malý príklad, aby ste videli, že to ide.
"Santa Claus, Santa Claus, na saniach k nám leť,
neboli sme veľmi zlí, daj nám dary hneď.
Santa Claus, Santa Claus, daj po celý rok,
vychutnať si sladkosti, hoc aj na úrok."
Po úprave by to znelo podobne:
"Smädný mních, Smädný mních, na Kii k nám leť,
neboli sme veľmi zlí, daj nám dary hneď.
Smädný mních, Smädný mních, daj po celý rok,
vychutnať aj pivečko, hoc aj na úrok."
A čo so svätým Mikulášom a s Ježiškom. Nuž tí zostanú iba pre ve riacich. Tí si začiatkom decembra budú pripomínať rozdávaním darov pripomínaním si štedrého biskupa svätého Mikuláša a koncom, decembra rozdávaním darov na pamiatku prvých Vianoc, kedy sme od Boha dostali ten najväčší dar, jeho syna Ježiša. Myslím si, že "umelecká obec" najmä bulvárnych médií nebude mať problém prebásniť a prespievať všetky koledy a pesničky tak, aby z toho Smädný mních mal veľkú radosť.
Všetkým tým, ktorí vedia, o čo na Vianoce ide, prajem požehnané prežitie osláv narodenia Ježiša Krista, ktorý sa k nám rozhodol prísť v chudobe a narodiť sa v chudobnej maštali, aby k nemu mali blízko aj tí najchudobnejší, ktorí si nezvyknú kráčať po hrubých kobercoch kráľovských palácov. Oznamujem im radostnú zvesť o tom, že sa nám v Dávidovom meste narodil Spasiteľ Kristus Pán. vyvolalo to takú radosť, že anjeli hneď "fofrovali" zložiť novú pieseň: "Sláva Bohu na výsostiach a na zemi pokoj ľuďom dobrej vôle..." Prajem Vám všetkým, aby ste počas Vianoc boli dobrej vôle, aby pre Vás Vianoce boli naozaj sviatkami pokoja...
Obľúbené svetlé výčapné pivo Smädný mních prechádza obdobím oživenia značky. Namiesto etikety s mníchom – hodovníkom dostali spotrebitelia na stôl pivo s mníchom – skúseným sládkom. Vo fľaškách sa po novom predáva len v jednej značkovej podobe – tak ako je to bežné pri moderných európskych pivách. Pivovar Šariš, a.s., chce novým imidžom zdôrazniť kvalitu i tradíciu dobrého piva, ktoré sa pod značkou Smädný mních predáva už trinásť rokov. Populárne pivo Smädný mních má v dátume narodenia rok 1993. Vzniklo na základe historických faktov: pod Šarišským hradom varili pivo miestni mnísi už v rannom stredoveku. Po trinástich rokoch od svojho príchodu medzi slovenských pivárov prechádza pivo Smädný mních obnovou. Dnes už mních dozrel, je v prvom rade tým, kto pivo vyrába – „pivovarníckym majstrom.“ Na etikete, ktorú navrhli v Taliansku, mníchovi pribudli rôčky, stal sa dôveryhodnejší a skúsenejší. Zároveň sa na etikete uvádza aj to, že pivo sa varí podľa pravidiel zo 16. storočia.
|