DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Recepty

 Pridal som nový recept, ktorý nepozostava z Piva ale ked si toto jedlo spravite tak bez piva  to nebude ono..ODPORUCAM TENTO RECEPT

Recepty Smädného mnícha

1▄ 2▄ 3▄4▄5▄ 6▄ 7▄ 8▄ 9▄ 10▄ 11▄ 12▄ 13▄ 14▄ 15▄ 16▄ 17▄ 18▄ 19▄ 20▄ 21▄ 22▄ 23▄ 24▄ 25▄ 26▄ 27▄ 28▄ 29▄ 30▄ 31▄ 32▄ 33▄ 34▄ 35

   

Čo potrebujeme: 1 očistený kapor, 1,5 dl piva Smädný mních, čierne korenie, soľ, citrón, chren, 130 g hladkej múky, 1 vajce, kyslá smotana, tuk

Čo musíme urobiť: Kapra očistíme, umyjeme a nakrájame na porcie. Zmiešame pivo, vajce, múku, soľ a korenie na hladké cestíčko. Tuk rozohrejeme a rybu obalenú v cestíčku opečieme na panvici do zlatova. Kyslú smotanu zmiešame s chrenom, citrónovou šťavou a ochutíme soľou, cukrom a korením. Kapra naukladáme na vyhriate taniere, zalejeme omáčkou a podávame so zemiakmi.

2. Kolienko s pivom

Čo potrebujeme: jedno kolienko bravčové najlepšie zadné, soľ, cesnak, rascu, l čierne pivo .

Čo musíte urobiť: Očistené a umyté kolienko dáme variť do tlakového hrnca na cca 30 min. podľa veľkosti i viac. Do vody dáme jednu malú cibuľku, celé čierne korenie a bobkový list. Po uvedenom čase kolienko vyberieme z vody a kožu nadrežeme na malé kocočky cca 1x1 cm. Zmiešame soľ s rozotretým cesnakom a kolnienko s toutou zmesou natrieme. Dáme na pekáč a pomaly za nustáleho polievania / cca každých 10 min/ čierny pivom ho upečieme do chrumkava. Podávame s chrenom.

3. Nátierka Smädného mnícha

Čo potrebujeme: Plesňový syr(Niva) 250 g, maslo 125 g, 1 stredná cibuľa, cca 5cl svetlého piva

Čo musíte urobiť: Cibuľu pokrájame na veľmi malé kúsky, potom všetky zložky zmiešame dokopy, najlepšie v mixéri, pivo pridáme podľa potreby na dosiahnutie konzistencie na natieranie na čerstvý chlieb.

4. Mníchove flámske placky

Čo potrebujete: 1 liter dobrého pivečka, 100 g hrozienok, 100 g suchého chleba, 100 g cukru a citrón.

Čo musíte urobiť: Hrozienka namáčate dve hodiny v prevarenej vode. Chlieb nakrájate na malé kúsky, opečiete a vysušíte v rúre, pomeliete, prikryjete a necháte vychladnúť. Do sklenenej polievkovej misy dáte pomletý chlieb, na plátky nakrájaný citrón, hrozienka, cukor a zalejete pivom. Dobre ochladíte a ihneď podávate. Mňam!

5. Bravčové stehno na pive

Čo potrebujete: 800 g bravčového stehna, 1 a 1/2 l piva Smädný mních, 50 g údenej slaniny, 200 g koreňovej zeleniny, 50 g cibule, 20 g masla, 10 g múky, 1 lyžicu rajčiakového pretlaku, 1 lyžicu práškového cukru, 1 strúčik cesnaku, mleté čierne korenie a soľ.

Čo musíte urobiť: Mäso dôkladne umyjete, osušíte, osolíte, okoreníte, pridáte rozotretý cesnak a cukor a necháte dva dni odležať na chladnom mieste. Nesmiete zabudnúť občas ho obracať. O dva dni môžete pokračovať v príprave. Na panvici opražíte na kocky pokrájanú slaninu, pridáte pokrájanú zeleninu a cibuľu, pridáte odležané mäso a podlejete ho trochou piva. Pečiete vo vyhriatej rúre a podľa potreby podlievate pivom. Keď je už mäso mäkké, vyberiete ho, do šťavy pridáte rajčiakový pretlak, maslo a poprášite múkou. Spolu to povaríte. Šťavu zriedite trochou piva, prepasírujete a prevaríte. Mäso rozdelíte na porcie a polejete omáčkou. Vhodnou prílohou k tomuto jedlu je knedľa.

6. Smažené hríby v pivnom cestičku

Čo potrebujete: 1/2 kg hríbov, 1/8 litra Smädného mnícha, 200 g hladkej múky, 1 vajce, tuk na smaženie a soľ.

Čo musíte urobiť: Vrátili ste sa z lesa s plným košíkom húb a neviete čo s nimi? Naváhajte ani chvíľu a pustite sa do prípravy. Z piva a múky urobíte cestíčko, ktoré osolíte a namáčate do neho nakrájané plátky z hlavičiek hríbov. Potom už iba smažíte na rozpálenom tuku a konzumujete. Mňam!

7. Mníchova polievka pre labužníkov

Čo potrebujete: 4 dl piva Smädný mních, 20 gramov masla, 10 gramov hladkej múky, 2 dl vývaru z hydiny, 50 gramov zeleniny, 20 gramov syra, 10 gramov feferóniek, soľ a čierne korenie.

Čo musíte urobiť: V hrnci rozpustíte maslo, pridáte na kocky pokrájaný zeler, karotku, zelenú papriku, cibuľku a všetko podusíte. Takto podusené zaprášite hladkou múkou, znovu krátko opražíte a zalejete vývarom z hydiny. Pridáte čierne korenie a za stáleho miešania varíte. Potom do polievky nasypete nastrúhaný tvrdý syr, ktorý sa za stáleho miešania rozpustí. Pridáte aj nadrobno nakrájané a podusené feferónky a polievku podľa chuti osolíte. Aby ste neurobili obyčajnú polievku, tesne pred podávaním nesmiete zabudnúť priliať pivo. Nakoniec ešte chvíľu povaríte, vypnete a môžete začať hodovať.

8. Slovenská pivná polievka

Čo potrebujete: 7 dl piva Smädný mních, kúsok celej škorice, 30 g práškového cukru, 2 dl smotany, 3 žĺtky a 100 g ryže.

Čo musíte urobiť: Pivo nalejete okrem do hrdla aj do pripraveného hrnca, osladíte, pridáte kúsok celej škorice a uvediete do varu. Hneď, ako sa začne variť, odstavíte hrniec z ohňa. V smotane rozšľaháte žĺtky a pridáte ich za stáleho miešania do polievky. Potom vyberiete škoricu z hrnca a do polievky pridáte osobitne udusenú ryžu. Po tomto je už polievka hotová a môže sa začať podávať. Ryžu môžete nahradiť opraženými kúskami žemle alebo čierneho chleba, podľa toho, čo viacej obľubujete. Na zlepšenie chuti môžete pridať aj 2 alebo 3 lyžice nastrúhaného syra.

9. Polievka so Smädným mníchom

Čo potrebujete: Pivo Smädný mních, 100 gramov kryštálového cukru, 50 gramov masla, 10 žĺtkov, soľ podľa chuti a postrúhaný chlieb (ten sa však nemusí použiť).

Čo musíte urobiť: Pivo, čerstvé žĺtky, cukor a soľ spolu zamiešate a šľaháte nad parou tak dlho, až sa polievka zohreje a zhustne. Pozor, nesmie sa však variť! Potom ju odstavíte, zjemníte čerstvým maslom, prípadne pridáte postrúhaný chlieb. Polievka by mala mať žltkastú farbu, vônu a chuť po svetlom pive a vaječnom žĺtku. Prípadné nedostatky konzultujte s predavačkou v obchode, kde ste kupovali všetky potrebné suroviny.

10. Bravčové rebierko pre 10 hladných krkov

Čo potrebujete: 1,5 kg bravčovej pečienky, 150 g pivečka Smädný mních, 3 vajcia, 120 g hladkej múky, 120 g tvrdého syra, 250 g stolového oleja na vyprážanie a 30 g soli.

Čo musíte urobiť: Z očistenej bravčovej pečienky čiastočne odseknete stavcové kosti, umyjete ich, osušíte, nasekáte rebierka, zľahka naklepete, okrajové blany krátko narežete a mäso osolíte. Do piva pridáte celé vajcia (samozrejme bez škrupiny), preosiatu hladkú múku, soľ, dobre to rozšľaháte a nakoniec zamiešate postrúhaný tvrdý syr. V takto pripravenom cestičku obaľujete pripravené rebierka a pomaly vyprážate na rozohriatom oleji z obidvoch strán dozlatova, aby bolo mäso dobre prepečené a nespálil sa obal. Vyprážané rebierka treba hneď podávať. Ako vhodnú prílohu vám doporučujeme upravené zemiaky alebo rozličné druhy zeleninových šalátov.

11. Bravčové na pive Smädný mních

Čo potrebujete: 400 g bôčika, 1 l piva Smädný mních, 30 g cibule, krajec chleba, rascu a soľ.

Čo musíte urobiť: Pripravený bôčik nakrájate na kocky. Pokrájanú cibuľu opražíte, pridáte do nej pokrájané mäso, osolíte, pridáte rascu, podlejete polievkou a dusíte takmer do mäkka. Pridáte chlieb namočený v pive, všetko zamiešate a necháte asi štvrť hodiny povariť. Nakoniec mäso vyberiete a omáčku prepasírujete, nesmie byť totiž veľmi hustá. Doporučujeme bravčové podávať s knedľou.

12. Kohút po mníšsky

Čo potrebujete: 2 kohútov - každý s váhou približne 1 kilogram, 1/2 litra piva Smädný mních, 1,5 dl borovičky, 5 dkg masla, 2 lyžice oleja, 1/2 litra vývaru, 3 lyžice múky, soľ a čierne korenie.

Čo potrebujete na vývar: všetky drobky z kohútov, 3/4 litra vody, 3 cibule, 2 mrkvy, 10 zrniek čierneho korenia, bobkový list, tymián, 3 lyžice oleja a soľ.

Čo potrebujete na obloženie: 20 dkg malých šampiňónov, 20 dkg údenej slaniny, približne 20 malých cibuliek a 7 dkg masla.

Čo musíte urobiť: Ešte skôr, ako sa pustíte do samotného pečenia kohúta, pripravíte si vývar: drobky z kohútov nasekáte na kúsky a opečiete ich na oleji spolu s nasekanou cibuľkou a mrkvou. Keď sa zafarbia dozlatova, zalejete ich vodou, osolíte, okoreníte a necháte na miernom ohni asi pol hodinu. Potom pripravíte kohútov: rozkrájate ich na štvrťky a necháte opiecť na masle a oleji. Keď sa zafarbia dozlatova, oflambujete ich borovičkou, zaprášite múkou, necháte trochu opražiť, zalejete pivom a 2/3 precedeného vývaru a na miernom ohni podusíte asi pol hodinu. Kohútov necháte v teple. Medzitým si pripravíte obloženie: v 5 dkg masla podusíte celé cibuľky a celé očistené šampiňóny. Popri tom sparíte, osušíte a na zostatku masla dozlatova opečiete kúsky údenej slaniny. Potom na prekladacej mise upravíte kúsky kohútov, obložíte ich cibuľkami, šampiňónmi a opečenou slaninou. Do hrnca, v ktorom ste predtým dusili kohútov, nalejete zostatok vývaru a na slabom ohni rozpustíte všetok karamel. Potom necháte omáčku na miernom ohni bublať asi 10 minút a polejete ňou kohútov. Nezabudnite, všetko sa podáva veľmi horúce!

13. Šarišská roštenka

Čo potrebujete: 600 g roštenca, 1 alebo 2 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, 1 a 1/2 dl piva Smädný mních, olej na opekanie, 4 vajcia, 1 veľkú cibuľu, 1 lyžičku hladkej múky, horčicu a 2 dl vývaru.

Čo musíte urobiť: Z mäsa narežete 4 plátky, mierne ich vyklepete, dáte na misu, zalejete pivom a necháte 1 deň v chladničke odležať. Pivo vsiakne do mäsa a roštenky sú potom krehkejšie a chutnejšie. Odležané ich okoreníte a na horúcom oleji opečiete ako minútky na oboch stranách asi 4 minúty. Na takto pripravené roštenky dáte volské oká z vajec, obložíte ich cibuľou pokrájanou na kolieska a pridáte po 1 lyžičke horčice. Tuk, ktorý zostal, zaprášite hladkou múkou, opražíte, zalejete vývarom a chvíľu povaríte. Roštenku doporučujeme podávať so zemiakovými hranolčekmi.

14. Zajko na pive

Čo potrebujete: 1 zajaca, 2 cibule, 1 liter piva Smädný mních, 50 g údenej slaniny, 40 g masti, mäsový vývar, 2 dl smotany, 2 lyžice zelenej petržlenovej vňate posekanej na drobno, 2 dl smotany, mleté čierne korenie a soľ.

Čo musíte urobiť: Keď už máte všetky suroviny prichystané a v sebe aspoň jeden pohár piva, môžete začať. Zajaca posypete cibuľkou nasekanou na kúsky, zalejete pivom a necháte odležať 1 až 2 dni. Nezabudnite ho medzi tým občas obrátiť a vždy doplniť hladinu piva vo svojom tele. Pred prípravou zajaca rozporcujete, prešpikujete prúžkami slaniny, opražíte v rozohriatej masti zo všetkých strán, osolíte a okoreníte mletým čiernym korením. Potom ho podlejete mäsovým vývarom a pridáte zelenú petržlenovú vňať. Počkáte kým sa vyhreje rúra a v nej ho pečiete až do mäkka. Po upečení ho nezabudnite zaliať smotanou.

15. Kurča á la Mních

Čo potrebujete: 2 celé menšie kurčatá s hmotnosťou spolu 1 až 1,2 kg, 2 dl piva Smädný mních, malú červenú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 kávovú lyžičku cukru, 1 mokka lyžičku mletého ďumbieru, mleté čierne korenie podľa chuti, olej na pečenie, soľ a 1 polievkovú lyžicu zemiakového pápera.

Čo musíte urobiť: Očistené kurčatá rozpolíte, osolíme, potriete roztlačeným cesnakom a odložíte na 15 minút. Po menšom odpočinku ich prudko opečiete na horúcom oleji z obidvoch strán, vyberiete z oleja, ktorý zlejete, aby na panvici zostali z neho iba 2 polievkové lyžice. Potom pridáte koreniny, pivo, cibuľu posekanú na drobné kúsky a do takto pripravenej šťavy vložíte opečené kurčatá. Pod pokrievkou ich dusíte za občasného miešania domäkka. Keď sa šťava príliš vyparuje, prilejete trochu piva. Ak je mäso už mäkké, vyberiete ho zo šťavy, odložíte na teplé miesto a výpek zahustíte zemiakovým páperom. Kurča á la Mních vám odporúčame podávať so zemiakovými hranolčekami.

16. Kapor načierno

Čo potrebujete: 1 kg kapra, 150 g koreňovej zeleniny, 50 g masla, 4 zrnká čierneho korenia, menšiu cibuľu, bobkový list, 3 zrnká nového korenia, kúsok zázvoru, tymián, malý strúčik cesnaku, citrónovú kôru, 2 lyžičky octu, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1/4 litra čierneho piva, 1/2 litra vody, 30 g strúhaného chleba, 30 g strúhaného perníka, 1 lyžičku cukru, soľ, 10 sušených sliviek, 10 olúpaných mandlí, 10 jadier z orechov, 50 g hrozienok a 2 lyžice ríbezľovej zaváraniny.

Čo musíte urobiť: Predpokladáme, že ste si kúpili pekného, kilogramového kapra. Máte ho už očisteného a nakrájaného na kúsky? A chytili ste pri zabíjaní krv? Veľmi dobre, použijete ju tiež. Ak nie, nabudúce na to už nezabudnete! Pokrájate teda zeleninu, udusíte ju na masle a keď začne chytať ružovú farbu, pridáte cukor a necháte ho skaramelizovať. Pridáte chlieb, zamiešate a zalejete 1/2 litra vody, pivom a octom s odloženou krvou. Posolíte, okoreníte a pridáte nakrájanú cibuľu s cesnakom. Omáčku povaríte asi 15 minút. Potom ju precedíte, pridáte do nej perník, zaváraninu, orechy, mandle, umyté hrozienka a slivky. Pridáte citrónovú šťavu a ochutnáte, či je omáčka sladkokyslá. Ak áno, povaríte asi 5 minút, vložíte do nej kapra a ešte varíte 10 až 15 minút. Podávate až na druhý deň po ďalšom zohriatí so žemlovými knedľami.

17. Cibuľky podľa mnícha

Čo potrebujete: 1 kg malých cibuliek, 60 gramov masla, 2 poháre tmavého piva, 4 lyžice oleja, 3 lyžice smotany, 1 lyžičku cukru, 2 bobkové listy, štipku tymiánu, čierne korenie a soľ.

Čo musíte urobiť: Jeden kilogram pekných mladých cibuliek očistíte a umyjete. Určite vás trápi hlad, preto pokračujete v príprave: cibuľky osmažíte na masle a oleji, pridáte tymián a bobkový list. Osolíte, okoreníte a asi 15 minút držíte v teple. Vlejete pivo, dosypete cukor a desať minút povaríte. Tesne pred podávaním ešte dochutíte smotanou.

18. Nátierka mladých mníchov

Čo potrebujete: 100 g postrúhaného syra, 2 dl piva Smädný mních, 1 žĺtok, 2 bielky, lyžičku horčice, mleté čierne korenie, čerstvú petržlenovú vňať a soľ.

Čo musíte urobiť: Nezľaknite sa! Nejde o nátierku z mladých mníchov, ale o veľmi dobrú pochúťku zo syra. Postup je nasledovný: postrúhaný syr miešate na panvici, až kým sa nerozpustí. Potom pridáte soľ, korenie a postupne pivo, v ktorom ste predtým rozhabarkovali žĺtok. Nakoniec pridáte tuhý sneh z bielkov. Takto vzniknutú zmes miešate, až kým nestuhne. Nakoniec pridáte horčicu a petržlenovú vňať posekanú nadrobno. Podávate na opečenom sendviči.

19. Múčnik s pivom

Čo potrebujete: 1 liter piva Smädný mních, 100 g hrozienok, 100 g suchého chleba, 100 g cukru a 1 citrón.

Čo musíte urobiť: Hrozienka namočte na dve hodiny do prevarenej vody, nezabúdajte však na svoje hrdlo, aj to potrebuje ovlažiť!. Ak ste to už urobili, nakrájate chlieb na malé kúsky, opečiete ho, vysušíte v rúre, pomeliete, prikryjete a necháte vychladnúť. Do sklenenej polievkovej misy dáte už pripravený pomletý chlieb, na plátky nakrájaný citrón, hrozienka, cukor a zalejeme pivom. Dobre ochladíte a ihneď podávate.

20. Kurča s mníchom a syrom

Čo potrebujete: 1 stredne veľké kurča, 1 fľašu piva Smädný mních (prípadne 2, aby ste pri pečení mohli aj popíjať), 100 gramov strúhaného syra - najlepšie z niekoľkých druhov, 1 polievkovú lyžicu horčice, 1 polievkovú lyžicu vegety, 0,2 l ryže, 1 mokka lyžičku mletého čierneho korenia, 1 mokka lyžičku mletého ďumbieru, 4 polievkové lyžice oleja, 1 viazaničku petržlenovej vňate a trochu soli.

Čo musíte urobiť: Očistené kurča rozštvrtíte, osolíte a jednotlivé štvrťky prudko opečiete na horúcom oleji. Ryžu omyjete niekoľkokrát vo vode, necháte odkvapkať a nasypete do jenskej misy vymastenej olejom. Polejete ju svetlým pivom zmiešaným s koreninami, posekanou petržlenovou vňaťou, postrúhaným syrom a horčicou. Na ryžu poukladáte časti kurčaťa, pokvapkáte ich zvyškom šťavy, zakryjete a dusíte vo vyhriatej rúre asi 50 minút. Keď všetka šťava vsiakne do ryže, kurča necháte sčervenieť bez pokrievky, aby bolo dobre prepečené. Odporúčame Vám podávať túto dobrotu so šalátom.

21. Káva na zlepšenie potencie

Čo potrebujete: 25 g masla, 250 g cukru, 3 žĺtky, 25 g múky, 1 l piva Smädný mních, muškátový oriešok, 1/5 pohára koňaku, 1/3 l silnej horúcej kávy a vanilku.

Čo musíte urobiť: Opäť ste sklamali svoju priateľku, milenku alebo ženu? Ak áno, pozorne si prečítajte nasledujúci recept: Dobre rozmiešate maslo, cukor, žĺtky a múku s pivom, pridáte vanilku a trochu muškátového orieška. Za stáleho miešania ohrievate a postupne pridávate zbytok piva. Odstavíte, vlejete koňak, horúcu kávu a ihneď podávate. Ak by Vám to na prvý pokus nepomohlo, celý proces treba niekoľkokrát opakovať.

22. Mníchove slzy

Čo potrebujete: 1,5 l piva Smädný mních, 150 g cukru, 1/2 pohára rumu a kúsok vanilky.

Čo musíte urobiť: Ak máte chuť na pivečko a radi experimentujete, ponúkame vám recept na Mníchove slzy. Postup je veľmi jednoduchý: V zohriatom pive rozpustíte cukor, pridáte rum (ak ste ho ešte celý nevypili!) a vanilku. Tesne pred podávaním nesmiete zabudnúť na vanilku - treba ju vybrať!

23. Slivkový závin starej mamy

Čo potrebujete na cesto: 500 g hladkej múky, 1 l piva Smädný mních a 1 stužený tuk.

Čo potrebujete na náplň: 150 g čokoládových sušienok s kokosom, čerstvé alebo aj kompótové slivky, 100 g cukru, škoricu a citrónovú kôru.

Čo musíte urobiť: Z uvedených prísad vypracujete hladké cesto, ktoré dáte na 1/2 hodiny na chladné miesto odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáte na plát hrubý asi 0,5 centimetra, posypete ho rozdrvenými sušienkami a poukladáte naň polovice vykôstkovaných sliviek. Ďalej ho posypete cukrom, škoricou a nastrúhanou citrónovou kôrou. Cesto stočíte do závinu a pečiete v rúre asi 1/2 hodinu. Keď je závin upečený, posypete ho práškovým cukrom.

24. Rybie filé na pive

Čo potrebujete: 800 g rybieho filé, 1 mrkvu, 80 g perníka, 1 alebo 2 cibule, 50 g masla, fľašu tmavého piva, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu a soľ.

Čo musíte urobiť: Očistíte si jednu mrkvu, nadrobno pokrájate cibuľu a opražíte na tuku. Podlejete pivom a povaríte. Do tohto základu dáte dusiť rybie filé nakrájané na jednotlivé porcie. Potom pridáte nastrúhaný perník, ktorý sa rozvarí a tým zahustí omáčku. Celé to osolíte a okoreníte. Chuť jedla môžete zlepšiť pridaním šťavy z citrónu. Veľmi dobrou prílohou sú zemiaky. Rybie filé na pive odporúčame najmä vegetariánom.

25. Pečené jablká v pive

Čo potrebujete: 2 poháre piva Smädný mních, 2 poháriky sherry, štyri jablká, lyžičku cukru, štipku škorice alebo rozdrvených hrebíčkov.

Čo musíte urobiť: Na jablkách odrežete vrcholky, vyberiete jadrovník a dovnútra nasypete lyžičku cukru so škoricou alebo štipkou rozdrvených hrebíčkov. Prikryjete odrezanou časťou a upečiete v rúre. Upečené jablká vložíte do horúceho piva so sherry a necháte niekoľko hodín stáť. Aby ste sa nenudili pri čakaní, môžete si otvoriť zlatisté pivečko, prípadne aj dve. Nezabudnite, pečené jablká v pive podávate slabo ohriate!

26. Plnené kotlety pivnej krčmy

Čo potrebujete: Bravčové kotlety, klobásu, cesnak, niva, cibuľa, svetlé pivo Smädný mních, chilli, anglickú slanina, olej, zemiaky

Čo musíte urobiť:Naporcujeme kotlety. Do každej kotlety urobíme kapsičku, ktorú plníme kúskom klobásy, nivy, celými kúskami cesnaku,, cibuľou sparenou v pive, kúskom čerstvej chilli papričky. Kapsičky spojíme šparátkom, kotlety opečieme po obidvoch stranách na oleji. Varené zemiaky, olúpeme a nakrájame na plátky. Ukládame na plát alobalu, pokropíme pivom a posypeme chilli korením. Na zemiaky dáme plnený kotlet. Na kotlet plátok slaniny, ešte kotlet pokropíme pivom a zabalíme. V trúbe zapečieme.

27. Bandurčák Smädného mnícha

Čo potrebujete: 1 kg očistených zemiakov,, 200 g hladkej múky, 1 dcl piva Smädný mních, vajce, cesnak, soľ čierne korenie, 100 g pivného syra, 150 g uvareného údeného mäsa, olej na pečenie zemiakov.

Čo musíte urobiť: Očistené zemiaky nastrúhame za surova, pridáme pivo, hladkú múku, vajce, korenie, cesnak, nastrúhany pivný syr, pokrájane údené mäso a z cesta pečieme Bandurčák. Na hotový Bandurčák dávame strúhany chren.

28. Mníchovo kurča pečené na ohni

Čo potrebujete: mastnejšie kurča, slanina, cesnak, olej, koreniny, čierne pivo

Čo musíte urobiť: Očistené a umyté kurča prešpikuješ slaninou a cesnakom.Potom celé kurča osolíš. Doma si ešte pripravíš cca 1dl oleja v ktorom rozmiešaš vhodné korenie (majoránka, peper, bazalka, materiná dúška, ...). Všetky koreniny zbalíš a vydáš sa do lesa. 
Príprava ražňa:
 Ražeň nesmie byť z aromatického dreva, lebo Ti môže chuťovo zlikvidovať jedlo. V strede ražňa necháš 1 bočný konárik hrubý cca 1 cm a dlhý 10 cm. To aby sa Ti kurča počas pečenia samovoľne neotáčalo. Kurča priviažeš konopným motúzom o ražeň. Každú nohu a každé krídlo extra. Motúz potom namastíš olejom, inak Ti zhorí a kurča sa nebude dať otáčať.
Príprava ohňa:
 Urobíš pahrebu širokú cca 50 - 70 cm. Po dosiahnutí dobrej pahreby oheň necháš klesnúť, priložíš cca 2 - 3 hrubšie polená z tvrdého dreva ( na okraj pahreby) a medzi ne priložíš zopár tenších konárov. Oheň na pečenie kurčaťa by mal byť cca 10 - 15 cm vysoký a kurča by malo byť nad ním cca 20 cm. Namastené kurča dáš na ražni nad oheň a pečieš cca 1 hodinu. Cca 5 - 6 krát ho namastíš olejom s koreninami a ku koncu pečenia ho 2 - 3 krát pomastíš čiernym pivom aby malo churmkavú kôrku. 2x pomastíš aj motúziky, aby neprehoreli (kurča by sa nedalo otáčať).Podávaš s chlebom, zeleninou a pivom. Želám dobrú chuť.

29. Nebeská šunka

Čo potrebujete: 2 kg údenej šunky, 1/4 šálky tmavého cukru, 1 čajová lyžička mletých klinčekov, 1/4 pohára piva Smädný Mních + 1/2 pohára piva na podlievanie, 1/2 polievkovej lyžice horčice

Čo musíte urobiť: Predhrejeme rúru na 350 C. Odstránime vrchnú kožu a šunku dáme do pekáča. Z cukru, horčice, klinčekov a piva vytvoríme zmes, ktorou natrieme šunku. Potom ju vložíme do rúry a pečieme približne 1 hodinu. Podlievame pivom každých 15 minút, kým nie je šunka upečená do zlatohneda.

30. Špekáčiky v čiernom pive

Čo potrebujeme: 6 ks špekáčikov, 1 čierne pivo, 2 veľké cibule, kečup, podľa chuti feferónky, čierne korenie

Čo musíte urobiť Na pekáč poukladáme narezané špekáčiky, ktoré naplníme na kolieska nakrájanou cibulou, možeme okorenit a pridať feferónku. Na takto pripravené špekáčiky vylejeme zmes čierneho piva s kečupom. Dáme zapiecť na 15 min do rúry. Podáveme s chlebom a vychladeným pivom. Dobrú chuť!

31. Králik na lačno

Čo potrebujeme: Chrbát a zadné nohy z mladého králika, 80 g slaniny, chlebová kôrka, korenie, tymián, soľ, cibuľa, 200 ml piva Smädný mních.

Čo musíte urobiť Nadrobno nakrájanú cibuľku osmažíme na slanine, pridáme porcie králika, osolíme, pridáme korenie a králika po všetkých stranách opečieme. Potom mierne podlejeme vodou a dusíme. Mekké mäso vyberieme, šťavu zahustíme strúhanou chlebovou kôrkou rozmiešanou v pive a ešte povaríme. Z hotovej šťavy odstraníme bobkový list. Porcie rozdelíme na taniere a prelievame šťavou. Podávame so zemiakmi.

32. Guláš hladných mníchov

Čo potrebujeme:600 g hovedzieho zadného mäsa, 2 cibule, 2 lyžice tuku, 4 struky cesnaku, 200 ml piva Smädný mních, 200 ml vody, 1 zelená paprika, 1 lyžice hladkej múky, 1 lyžička sladkej papriky, 2 lyžice tvrdého syra, soľ, korenie

Čo musíte urobiť Na panvici rozpálime tuk, na ňom osmažíme na kocky nakrájenú cibuľku dozlatova. Pridáme na kocky nakrájené mäso a zprudka asi 3 minuty opekáme. Pridáme múku, dobre promiešame a opekáme dalšie 3 minúty. Osolíme, pridáme nastrúhaný cesnak, korenie, papriku, vodu a pivo. Privedieme k varu a pod pokrievkouou dusíme asi hodinu, až je mäso mekké. Nakonec primiešame papriku, zhruba 5 minut povaríme a na tanieroch posypeme strúhaným syrom.

33. Chlieb pre postiacich sa

Čo potrebujeme:1 mäkký tvaroh, 2 dl piva, 2 lyžičky paprikovej Vegety, soľ, 1 balíček olomouckých tvarožkov, cibuľa

Čo musíte urobiť: Zmiešame tvaroh s Vegetou a pivem. Osolíme podľa chuti. Pomazánku natrieme na krajíčky tmavého chleba. Na chlebíčky pokladieme kostičky tvarožkov a posekanú cibuľku.

34. Svätá chobotnica

Čo potrebujeme: 600 g chobotníc, 1 fľaša piva Smädný mních, 1 hrnček hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 1/2 lyžičky sladkej papriky, soľ, korenie

Čo musíte urobiť: Chobotnice prepláchneme vodou, osušíme a nakrájame na kolieska široké asi 1 cm. V miske zmiešame všetky ostatné prísady a v tejto zmesi kolieska chobotníc dôkladne namočíme. na rozpálenom oleji chobotnice osmažíme (asi 1 minútu). Podávame s kolieskami citrónu. 

 

35. Utopence (inak ako ich poznáte)

Čo potrebujeme:  500 g špekáčok, 4 cibuľe, Na zalievku: 4 lyžice octu, 4 lyžice octu, 4 lyžice horčice, 4 lyžice worchestovej omáčky, 4 lyžice kečupu, 8 lyžic vody

Čo musíte urobiť: Špekačky rozkrojíme na polovičky a urobime na nich ešte zopar zárezov. Cibuľu si nakrájame na kolieska poprípade polkolieska). Takto prirpavené suroviny ukladamé do misky na striedavo (cibuľa, špekáčky,cibuľa, špekáčky...) Ďalej si pripravíme zálievku: všetký suroviny zmiešame a prevaríme. Po vychladnutí zalejeme prirpavené špekáčky s cibuľov a môžeme podávať.

Odporúčané prilohy: Pivo, chlieb

Tvorba webových stránek na WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek